Brusselse proeftuin

Er lopen in Brussel heel wat mensen rond die uitblinken in hun vak. Mensen die gepassioneerd zijn door hun ambacht of een krak zijn in theater, dans of muziek met wortels in een culturele traditie. Het zijn de meesters van hun métier, dragers van een levend stukje erfgoed. We noemen ze schatten, schatten van mensen. Met schatten ín mensen. Schatten die het verdienen om gekoesterd en doorgegeven te worden!

De kennis en kunde van onze schatten wortelt in een culturele traditie en werd vaak van generatie op generatie doorgegeven. Denk maar aan glaskunstenaars, Armeense dudukspelers, Turkse kralenmakers, circusartiesten, cimbalomspelers, tadelaktkunstenaars, lederbewerkers, maar ook mandenvlechters, klompenmakers, koetsenbouwers en noem maar op.

Met het ‘Schatten van*in Mensen’-project, dat loopt van oktober 2013 tot het slotmoment tijdens de projectweek in juni 2014, plaatsen we hun verhalen in de schijnwerpers. Door hun verhaal te zien en te horen en hun stukje ‘levend erfgoed’ op te tekenen willen we jullie tonen dat je om immaterieel, levend erfgoed te ontdekken soms niet ver hoeft te zoeken. Door een portret van hen te maken, in woord en in beeld, hopen we dat hun passie jou zal inspireren!

Met het project Schatten van*in mensen gaan Erfgoedcel Brussel en Vormingplus Citizenne op zoek naar de verhalen van deze schatten. We zochten naar schatten, fotografen en schattenjagers. En die vonden we!